Pas på synkende gulve!

En kunde i Helsinge havde aftalt et møde i forbindelse med planer om ombygninger i en villa fra 1960’erne.

Kunden ønskede, at vi blandt andet skulle se på gulvet. Det havde væsentligt fald fra den ene side af huset til den anden. Det kunne ses med det blotte øje og føles, når man gik på det. Årsagen er højst sandsynlig, at der ligger slagger under terrændækket.

I huse, særligt typehuse, der blev bygget i tresserne og halvfjerdserne, brugte man slagger som såkaldt kapillarbrydende lag under gulvene/terrændækket, fortæller Morten Klahn.

Slagger er et restprodukt fra forbrændingsanstalter og har den ulempe, at det kan udvide sig, når det tilføres vand/fugt. Det er ikke alle former for slagger, der udvider sig, da det kommer an på den aktuelle sammensætning af affaldsproduktet.

Det har vist sig, at slagger ikke har den ønskede kapillarbrydende virkning, dvs. sikring mod at fugt trænger op fra jorden gennem bygningens konstruktioner.

I nogle tilfælde har slagger tværtimod vist sig at være direkte fugtsugende. Det er disse tilfælde, der kan give anledning til skader. Det gælder også for utætte vandførende rør under gulvet, forklarer Morten Klahn.

Som udgangspunkt udvider slagger sig med 10 procent af den aktuelle tykkelse. Når det først har udvidet sig de 10 procent, kan man godt lade det ligge, såfremt det ikke har gjort skade på bygningen.

I nogle tilfælde forårsager den opfugtede slagger kun mindre revnedannelser i betondækket. I andre og værre tilfælde kan slaggerne udvide sig så kraftigt, at der forekommer hævning af gulve, og/eller at husets fundamenter og mure bliver presset ud.

Det er formentlig fundamenter, der er blevet presset ud, eller gulvet skubbet op i den ene side, der er tilfældet i det hus, vi besøgte. Har sætningerne sat sig permanent og gået i ro, kan man slippe med at lægge et nyt strøgulv ny. I værste fald skal hele terrændækket brækkes op, og der skal etableres et helt ny terrændæk efter nutidens anvisninger.

Har DU også en opgave, du vil have kompetent rådgivning og støtte til, så kontakt os for et gratis uforpligtende møde

Like os på Facebook og få løbende gode tips om bolig, byggeri og byggerådgivning.

Bliv kontaktet

Udfyld nedenstående formular og vi kontakter dig snarest muligt eller senest inden for 24 timer