Boligkøbere vil have klimasikre huse

Når boligkøbere kigger på bolig, er det ikke kun sydvendte terrasser, nye køkkener og energimærkning, der kommer i fokus. Boligkøberne vil i høj grad også kigge efter omfangsdræn, højtvandslukker og andre foranstaltninger mod vildt vejr. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion på vegne af Codan.

De seneste års mange storme og skybrud har gjort boligkøberne meget opmærksomme på, hvor godt en ny potentiel bolig er sikret mod ekstremt vejr. Ifølge undersøgelsen, som fokuserer på danskernes forhold til klima, vildt vejr og skadeforebyggelse, lægger 75 procent af de danske boligejere ’i nogen grad, høj eller meget høj grad’ vægt på, at der er gennemført forebyggende tiltag som fx omfangsdræn eller regnvandsfaskine i forhold til ekstremt vejr, når de skal købe ny bolig.

Dansk Ejendomsmæglerforenings formand, Torben Strøm, bekræfter, at klimasikring de senere år er blevet stadig vigtigere for boligkøberne. Især i områder der for nyligt har været udsat for vilde vejrfænomener som stormflod, skybrud og oversvømmelser:

– Der er ingen tvivl om, at klimasikring er med til at sikre værdien af boligen, specielt hvis boligen ligger i et område eller en egn, som for nylig har været ramt. Det første potentielle købere i disse tilfælde spørger om er, om huset har stået under vand, og hvad kommunen og sælger selv har gjort for, at det ikke sker igen, siger Torben Strøm.

KLAHN Arkitekt & Byggerådgivning er klar med gode råd om klimasikring af boligen. Læs mere om vores køberrådgivning her. /koeberraadgivning/

Størst fokus i Københavnsområdet

Codans undersøgelse bekræfter, at der er størst fokus i de områder, der tidligere er blevet ramt af ekstreme vejrbegivenheder. Københavnsområdet er det sted i landet, hvor boligkøberne går mest op i klimasikring. Og det undrer ikke skadedirektør Carsten Vraa-Jensen fra Codan:

– Vi kan se, at danske boligejere i stigende grad vælger at klimasikre deres boliger. Det er dog vores erfaring, at mange boligejere først for alvor fokuserer på forebyggelse, når uheldet har været ude. Alle boliger kan blive ramt af en vejrskade som følge af storm eller skybrud. Derfor opfordrer vi boligejerne til at undersøge, hvordan de bedst muligt kan sikre boligen mod vejrrelaterede skader.

Codan har samlet en række råd på hjemmesiden, hvor det ligeså er muligt at tilmelde sig en gratis sms-service, der giver besked ved varsling om visse former for ekstremt vejr.

Se mere på www.codan.dk/skybrud

Tal fra Codans undersøgelse

  • 75 procent af boligejerne i undersøgelsen angiver, at de i nogen grad, høj eller meget høj grad vil lægge vægt på, at der er foretaget forebyggende tiltag (som fx omfangsdræn, højtvandslukker, nye kloakrør, regnvandsfaskine etc.) i forhold til ekstremt vejr, næste gang de skal købe bolig.
  • I Region Hovedstaden er tallet 81 procent og dermed det højeste i landet.
  • Kvinder går tilsyneladende mere op i klimasikring end mænd. Ved boligkøb vil 48 procent af kvinderne i høj eller meget høj grad lægge vægt på forebyggende tiltag. Det gælder kun for 41 procent af mændene.
  • 10 procent af boligejerne angiver at være blevet ramt af én eller flere vejrrelaterede skader i 2015. Det er lidt færre end i 2014, hvor 12 procent blev ramt.
  • I 2015 udgjorde kraftig regn og skybrud 31 procent af alle vejrrelaterede skader. I 2014 var tallet 33 procent.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført for Codan af analyseinstituttet Epinion. Der er i alt gennemført 1.154 interviews med repræsentativt udvalgte danske boligejere på 18 år og derover. Undersøgelsen er gennemført som en webbaseret undersøgelse på Epinions Danmarkspanel i januar 2016.

Codans årlige vejr-undersøgelse har fokus på danskernes forhold til klima, vildt vejr og skadeforebyggelse og vil blive offentliggjort i starten af hvert nyt år.

Bliv kontaktet

Udfyld nedenstående formular og vi kontakter dig snarest muligt eller senest inden for 24 timer