Køb af bolig

Har du tjek på kvadratmeterne når du skal købe bolig

Mange boligejere har aldrig kontrolleret, om parcelhuset, lejligheden eller rækkehuset er målt rigtigt op. Men hvis kvadratmeterne ikke passer, kan de risikere at få en ubehagelig ekstraregning.

Selvom der i salgsopstillingen står, at rækkehuset er 120 kvadratmeter stort, så er det ikke sikkert, at tallet er korrekt.
I 2014 blev der ifølge Bygnings- og Boligregisteret, BBR, bygget 3.274 millioner kvadratmeter boliger, erhvervsbygninger og offentlige bygninger i Danmark. I dag er det tal justeret til 4.416 millioner kvadratmeter. Der er altså i 2014 blevet bygget 35 procent flere kvadratmeter end først registreret. Det samme gør sig gældende i 2013 og 2012, hvor antallet af nybyggede kvadratmeter senest er justeret op med henholdsvis 41 og 43 procent. Det viser en ny analyse fra Dansk Byggeri.

Det betyder ikke kun, at familien derhjemme pludselig har mere eller mindre plads, end de gik og troede, men det betyder også noget rent økonomisk.

  • Hvis boligen viser sig at være mindre end først antaget, så bliver friværdien mindre, og det kan få betydning for realkreditlånet. Hvis boligen viser sig at være større, fx fordi en tilbygning ikke er regnet med i det samlede areal, så stiger ejendomsskatten, siger Finn Bo Frandsen og kommer med endnu et eksempel:
  • Det kan også være, at loftet er blevet sat i stand og indrettet til beboelse, uden at de ekstra kvadratmeter er indberettet til BBR. Og så risikerer man, at forsikringen ikke dækker indbo, fordi den selvfølgelig kun dækker det areal, som blev oplyst, da forsikringen blev tegnet. Her kan nogle boligejere få sig en kedelig overraskelse, siger Finn Bo Frandsen, chefanalytiker i Dansk Byggeri.
  • Afslag i salgspris
    Selv efter boligen er solgt kan en upræcis opmåling af boligen koste dyrt. En boligejer i Midtjylland solgte tilbage i 2007 et 150 kvadratmeter stort hus. Efterfølgende opdagede den nye ejer, at huset kun var 122 kvadratmeter stort og slæbte derfor sælger i retten. Her fik den nye boligejer i 2013 i Højesteret et nedslag i den oprindelige salgspris på 150.000 kroner.
  • Kommunerne sjusker desværre med registreringerne af de byggetilladelser, som de løbende giver, og mange boligejere ved ikke, at de også har ansvaret for at indberette. Det kan give en økonomisk huskekage til boligejerne, siger Finn Bo Frandsen.

Er du i tvivl så lad Klahn Arkitekt & Byggerådgivning hjælpe dig. Vi arbejder med det til dagligt.

Kunde hjulpet af køberrådgivning

Når man køber en bolig i dag, så bliver der næsten altid udarbejdet tilstandsrapport, energimærke og EL-Tjek, som til sammen fortæller noget om boligens generelle byggetekniske stand. Men rapporterne fortæller langt fra alt om boligen. Specielt tilstandsrapporten tager altid kun udgangspunkt i byggeteknik og kvalitet fra den tid, hvor huset blev bygget. Derfor vil eksempelvis en fugtig kælder ikke blive nævnt i tilstandsrapporten, da det er almindeligt med en fugtig kælder i et gammelt hus.

Min kunde vidste, at han havde brug for kompetent køberrådgivning, hvis han skulle have det fuldkomne billede af det hus, han overvejede at købe. Og det viste sig at blive en rigtig god beslutning, fortæller Bjørn Klahn.
KUNDEN SKREV SÅLEDES PÅ TRUST PILOT:
“Vi havde som køber set os varme på et hus fra 1950’erne og var lidt i tvivl om eventuelle fælder i tilstandsrapporten og fantasifuldheder i energirapporten. Derfor kontaktede vi KLAHN ARKITEKT & BYGGERÅDGIVNING og fik hurtigt en aftale på plads. Efter en gennemgang af huset fik vi udlagt teksten præcis og uden omsvøb: Huset var usundt, og det ville være en fejl, hvis vi købte huset. Vi fik derved afværget et dårligt huskøb. Og vi fik et mere nuanceret indtryk af, hvor meget eller hvor lidt man kan stole på tilstandsrapport og energimærke. Ejendomsmægleren meddelte højst uklædeligt, at de ikke kunne gøre for, at de ikke havde meddelt husets oprindelige stand, da de gik ud fra rapporterne. Så vi blev meget klogere af hjælpen fra Klahn Arkitekt & Byggerådgivning”.
Martin

Bestil en køberrådgivning og bliv helt klar over, hvilken bolig du køber, inden du køber. Fast pris 2.695,- kr. inkl. moms og kørsel – ekstra tillæg uden for København.

Pas på ved projektsalg

Projektsalg er i vækst og specielt i København, men der er stor risiko for at købe katten i sækken, når du investerer i projektbyggeri af lejligheder og huse, advarer eksperter i det seneste nummer af Bedre Hjem udgivet af Bolius.
Forkert størrelse på boligen, forsinket indflytning, forkert vådrumsisolering og ventilation, utilstrækkelig sikring mod radonstråling og forkerte materialer i køkkenet. Det er ikke småting, der kan gå galt, hvis du vælger at investere i en lejlighed eller et rækkehus, inden byggeriet går i gang, såkaldt projektbyggeri eller projektsalg. Det fortæller arkitekt og bygningskonstruktør Bjørn Bo Klahn, der sammen med sin bror Morten er grundlægger og partner i Klahn Arkitekt & Byggerådgivning.

Jeg har arbejdet med byggerådgivning til private igennem 15 år, og jeg kan stadigvæk blive overrasket over de svigt, fejl og mangler, jeg ser ved projektbyggeri. Min erfaring er, at der er klart større risiko for, at noget går galt, hvis man køber sin bolig som projektsalg, end hvis man køber den, når den er færdigbygget, siger Bjørn Bo Klahn.

Når du køber ved projektsalg, så ser du typisk kun det, du køber på nogle meget fine billeder, og du ved ikke, hvordan den endelige kvalitet bliver.
Og nogle gange kan man godt få på fornemmelsen, at når sælger har fået solgt alle sine boliger, så gælder det bare om at få bygget billigst muligt, således at fortjenesten bliver så stor som muligt.

Et andet stort problem er, at byggelovgivningen tillader, at byggeri kan udføres, uden det er ordentlig projekteret og beskrevet. Dette er medvirkende til rigtig mange fejl og mangler.
Derfor er det yderst vigtigt med uvildig byggekontrol fra starten af byggeriet, forklarer Bjørn Klahn.

Guldgrube gemt i ældre huse

Har du et hus bygget i perioden 1950-1969 er der store chancer for, at det gemmer på en mindre skatkiste af originale detaljer. Villaer fra denne periode, vil være mere værd, hvis ejerne bevarer ting som skifergulve, dørhåndtag og vinduer.
Mange flår al indmaden ud, når de renoverer deres gamle huse. Men det er en dårlig idé, hvis du ønsker, at dit hus skal bevare sin værdi – og måske endda blive mere værd.

I denne uge har Danske BoligArkitekter for tredje gang uddelt IdéPrisen til en privat bolig, der har lavet en særlig vellykket ombygning. Dette års vindere har haft særlig fokus på at bevare så mange ar husets oprindelige ting som muligt – et valg, husejere med fordel kan lade sig inspirere af, hvis de ønsker at give deres bolig en merværdi.

Det skræmmer potentielle købere væk, som godt kan lide autenticitet, hvis du har udslettet husets historie. De, der til gengæld renoverer med ynde og fører deres hus tilbage til original tilstand på den moderne måde, står med et hus i høj kurs, forklarer Jesper Nielsen, ejendomsmægler kendt fra ???I hus til halsen??? og ???Hammerslag??? på DR1 og medlem af juryen i forbindelse med IdéPrisen 2015.

 

Bliv kontaktet

Udfyld nedenstående formular og vi kontakter dig snarest muligt eller senest inden for 24 timer




    Titel