Sådan holder du på varmen i kulden – 9 gode råd

En pæn dynge sne har lagt sig tykt over dele af Danmark, og vejrudsigten for de kommende dage byder stort set ikke på plusgrader.Derfor er det indenfor hjemmets fire vægge, at du må finde varmen. Men hvad kan du nemt gøre for at få din bolig til at blive eller føles varmere, når det er koldt udenfor? Få svarene her fra Bolius.

 1. Træk gardinerne og persienner for om aftenen og natten – det er med til at forhindre varmtab fra vinduerne. Om dagen skal du trække gardiner og persienner fra, så den sparsomme sol kan bidrage med varme til rummene
 2. Hold nogenlunde ensartet temperatur i huset. Det kan føles som træk i huset, hvis nogle rum er meget koldere end andre, og hvis den varme luft trænger ind i de kolde rum, kan det skabe kondens og risiko for skimmelsvamp.
 3. Flyt sofaen væk fra radiatoren. Når en sofa eller andre møbler står lige foran en radiator, giver radiatoren mindre varme, og varmen har svært ved at fordele sig ud i rummet. Der bør være en afstand på 15-20 cm mellem radiator og sofa/møbel.
 4. Supplér med varme fra en elradiator. Når temperaturen falder meget drastisk, kan det være svært at opretholde en god temperatur. Dérfor kan du evt. supplere med varme fra en elradiator.
 5. Læg et tæppe ved sofaen, arbejdspladsen, eller hvor du opholder dig meget – så føles det varmere og mindre fodkoldt.
 6. Luft ud hyppigere, men mere kortvarigt, når det er rigtig koldt så sænkes temperaturen indenfor mindre. Luft ud med gennemtræk 2-3 minutter 5 gange om dagen frem for de normale 5-10 minutter 2-3 gange om dagen. Sluk varmen imens.
 7. Drop den automatiske natsænkning af temperaturen på dit oliefyr eller gasfyr, når det er bidende koldt. Du kan også justere den, så den sænker temperaturen til 20 grader i stedet for 18 grader om natten.
 8. Hasp vinduet både oppe og nede. Mange glemmer eller undlader at sætte begge hasper på vinduet igen – derved slutter vinduet ikke tæt og megen varme ryger ud gennem den øverste del af vinduet.
 9. Test om dit vindue slutter tæt til karmen med papirstrimmel-testen:
  – Åbn vinduet og sæt en papirstrimmel i klemme mellem vinduet og karmen, og luk så vinduet igen.
  – Træk strimlen ind mod dig selv.
  – Hvis strimlen yder meget modstand, og måske endda går i stykker, når du river, er vinduet ret tæt.
  – Smutter den derimod ud meget let, slutter dit vindue ikke tæt nok til karmen, og derved får du kulde og træk i din bolig

Husk at fjerne sne fra flade tage

Der ligger ofte megen sne på flade tage, og den bliver tung som beton, når det bliver tøvejr. Derfor er det meget vigtigt at fjerne sneen, inden det bliver tøvejr, fortæller Bjørn Klahn.
I dag har jeg været ude hos en kunde, hvor det måske allerede er gået galt. Som man kan se på billederne, er den tunge sne lige blevet fjernet, men flere af de tynde tagplader er allerede blevet bukket nedad på grund af den tunge vægt. Kunden opdagede det først, da det begyndte at dryppe ind igennem taget, og så er skaden allerede sket.

Er din sokkel og facade klar til vinteren

Er din sokkel og facade klar til vinteren?
Revner, løst puds og rådne brædder kan udvikle sig til store skader, når vinterens hårde vejr sætter ind. Derfor er det vigtigt, at du tager en tur rundt om huset og tjekker, at alt er, som det skal være og udbedrer eventuelle skader.
Er du i tvivl, så kan Klahn Arkitekt og Byggerådgivning hjælpe dig.

Fem gode råd inden stormen kommer

Efterår og vintermånederne byder ofte på stormvejr og voldsom blæst, som kan udrette store skader på dit hus. Vi giver dig her fem gode råd til, hvad du kan gøre, inden stormen raser.

 1. Stil løse ting et sikkert sted. Har du havemøbler, haveredskaber, fuglehuse og andre løse ting i haven, så sørg for at stille dem i læ et sikkert sted.
 2. Gør taget klar til stormen. Tag et kig på taget og tjek, om tagsten og plader ligger, som de skal. Er de skæve, kunne det tyde på, at de er ved at gå løse. Husk også at tjekke antenne, parabol og andre løse ting på taget, som stormen kan hive fat i.
 3. Undgå stormskader på drivhuset. Vil du undgå at stormen gør det af med drivhuset, så kan du lade dig inspirere af disse simple råd. Tjek om glassene sidder løst – for gør de det, går de lettere i stykker. Du kan lime glassene fast med en lille klat silikone ved clipsen. Hvis du vil opnå et endnu bedre hold, kan du lime alle glas fast til profilerne med silikone. Husk også at lukke døre og vinduer, så vinden ikke kommer ind og raserer drivhuset.
 4. Stormsikring af trampolinen. Er haven udstyret med en trampolin, er det en god idé at skille den ad og stille delene væk i skuret eller garagen. Alternativt kan du bruge et stormsikringssæt, som fastgør trampolinen med kraftige pløkker
 5. Tjek tag og hus efter stormen. Når stormens rasen er ovre, er det en god idé at tjekke hus og tag for eventuelle skader. Opdager du skader, kontakt da dit forsikringsselskab.

Skorstensfejerne: tænd op med god samvittighed

Skorstensfejerne: Tænd op med god samvittighed
Skorstensfejerlauget tager nu et offensivt træk i debatten om forurening fra brændeovne. Med en ny informationsbrochure videregiver de danske skorstensfejermestre deres billede af, hvordan brændeovne påvirker miljøet.

 • Vi vil gerne bringe nogle nødvendige nuancer ind i debatten om de danske brændeovne og miljøet, siger Skorstensfejerlaugets oldermand, Keld L. Jensen, og uddyber:
 • Nogle få interesseorganisationer har gennem længere tid – og med stor dygtighed – formået at skabe en usikkerhed og frygt for brænderøg, og mange medier har bragt mere eller mindre skræmmende historier om dette. Vi har set eksempler på nabokonflikter, der er opstået på grund af frygt for hinandens brændeovne, og frygten fylder meget hos mange borgere.
  De danske skorstensfejere kan imidlertid ikke kende det billede, der er tegnet.
 • Den negative debat om brænderøgens påvirkning af miljø og mennesker kommer for sent. Udviklingen er vendt. Det viser skorstensfejernes erfaringer fra den virkelighed, de arbejder i hver eneste dag, siger Keld L. Jensen.
  Fyr med god samvittighed
 • Landets skorstensfejere har tidligere været tilbageholdende med at blande sig i debatten, men nu har den nået et niveau, hvor det er på tide, at vi orienterer om den virkelighed, vi oplever, siger Keld L. Jensen.
 • Vores mål med brochuren er at belyse den usikkerhed, der hos forskere og myndigheder er om problemstillingens reelle omfang og gøre opmærksom på, at udviklingen faktisk er vendt. Samtidig vil vi gerne sende det utvetydige budskab, at ansvarsbevidste brændeovnsbrugere fortsat kan fyre med god samvittighed, siger Skorstensfejerlaugets oldermand.

Bliv kontaktet

Udfyld nedenstående formular og vi kontakter dig snarest muligt eller senest inden for 24 timer