Sørg for at få en god byggekontakt, når du bygger

White banner with planAlt for mange private bygeherre har ikke en ordentlig byggekontrakt, når et byggefirma skal bygge for dem.

Klahn-Arkitekter oplever tit, når de udføre byggetilsyn eller gennemgang af byggekontrakter, at byggekontrakten er for tynd.

Iht. Byggeriets Ankenævnet, som er en klageinstans beregnet for private bygherre, så viser deres statistikker, at de opgive over halvdelen af alle klager fra private bygherre pga. aftalegrundlaget er for tyndt og upræcist. Der er f.eks. ofte ikke en klar beskrivelse af, hvad opgaven indeholder, hvornår den skal være færdig, hvordan skal betalinger ske. Ligeledes er der ofte heller ikke aftalt, hvilket juridisk aftalegrundlag, som der skal bygges efter f.eks. AB92 eller AB-Forbruger. Derved er der ingen bindende juridiske regler, som er gældende, hvis f.eks. entreprenøren bliver forsinket, ikke gør sit arbejde færdig o.l., som kommer bag på mange private bygherre.

Byggekontrakten er dog ikke altid nok

Selve byggekontrakten er dog ikke altid nok, da den umiddelbart kun omhandler de juridiske spilleregler, som f.eks. betalinger, sikkerhedsstillelse, dagbøder, tidsplan osv. Ved større byggeprojekter er der også brug for tegninger og beskrivelser, som der kan refereres til i byggekontrakten. De definere bl.a. byggeopgavens omfang, den byggetekniske kvalitet og løsninger, byggeopgavens lovlighed i forhold til bygningsreglementet.
Jo mere detaljeret en byggekontrakt er, jo bedre pga. der vil være mindre chancer for misforståelser under selve udførelsen, som typisk resulterer i ekstraregninger og tidsforlængelse af byggeriet.
God og grundig rådgivning/forberedelse betaler sig, som vi siger i Klahn-Arkitekter ud fra mange års erfaringer.

En god og gennemarbejdet beskrivelse af byggeopgaver er også vigtigt ved indhentning af tilbud

Det er ikke kun, når du skal skrive en kontrakt med et byggefirma, at det er en stor fordel, at have en god og gennemarbejdet beskrivelse af din byggeopgave. Når du skal indhente tilbud fra flere forskellige byggefirmaer, så er det yderst vigtigt, at de giver tilbud på den samme opgaver herunder den samme kvalitet, for at man kan være sikker på, at alle tilbuddene er ens og man derfor med ro i sindet kan vælge det billigste tilbud uden at være nervøs for, at der mangler noget eller det er i en dårligere kvalitet end de andre tilbud.
Ligeledes har Klahn-Arkitekter også erfaringer med, at priserne på tilbuddene ofte er billigere, når der er en god beskrivelse af byggeopgaven. Det skyldes bl.a. at de tilbudsgivende firmaer ofte lægger et større beløb til den samlet pris, hvis der er usikkerhed på opgaven. Det er bl.a. en ud af mange årsagerne til, at vi i Klahn-Arkitekter siger, at penge som bruges på rådgivning tejener sig selv hjem i det samlet byggeprojekt. For slet ikke, at snakke om alt den sikkerhed der i hele byggeopgaven.
Vi har også erfaringer med, at de tilbudsgivende firmaer ikke skriver en masse forbehold i deres tilbud, som ofte kan være med til, at byggefirmaet har ret til, at kræve ekstraregninger under udførelsen.

Altså en god beskrivelse af projektet i form af tegninger og beskrivelse er en kæmpe fordel både når du skal indhente byggetilbud, når der skal skrives en byggekontrakt og under byggeriet.

Man tager alt for mange chancer ved, at bygge uden en ordentlig kontrakt og et ordentlig beskrevet projekt er Bolius erfaringer. Byggeri er meget kompleks og der skal ikke meget til, før der kan opstå problemer.